VAKALO ART & DESIGN
Μεταπτυχιακό οπτικής επικοινωνίας
Οπτική επικοινωνία Proje.I
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Άνοιγμα
ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ: 2015 – 2016
Σπουδαστής: Ιγνατίου Κωνσταντίνος
Καθηγητές: Ντάνης Ψωμάς / Μαρία Γλύκα
Άνοιγμα
Αφορμή.
Στην διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στις 15/02/16 με τον κ. Μίλτο Φραγκόπουλο, σκοπός ήταν να μας δημιουργηθεί το ερώτημα σχετικά με την οπτική επικοινωνία ενός ποιήματος. Έτσι μου γεννήθηκε η σκέψη στο να δημιουργήσω μια σύγκριση ανάμεσα στο εγώ μέσω του άλλου, για το κείμενο του κ. Κωνσταντίνου Αξελού.
Περίληψη.
Σε ελεύθερη απόδοση και εκτός των συμφραζομένων του, το απόσπασμα αυτό ενός ποιητικού λόγου μπορεί να χαρακτηρίσει μια απόπειρα σκέψης. Ο κ. Κωνσταντίνος Αξελός σε ένα από τα κείμενα του με τίτλο -Η εποχή και το ύπατο διακύβευμα, μας παρουσιάζει μια σκέψη, το εγώ του στην προκειμένη περίπτωση το προσδίδω σε αυτήν του την ελεύθερη ομιλία, που είχε επίσης στόχο να προετοιμάσει τις συζητήσεις που ακολούθησαν, αλλά και άλλες μελλοντικές συζητήσεις. Το άλλο το προσδίδω στον λόγο του κειμένου, με κύριο σκοπό αντί να σταθούμε στο τάδε ή δεινά σημείο ή σε φαινομενικά παράξενες διατυπώσεις, να παρακολουθήσουμε τη ροή της φωνής και της γραφής.1
Δημιουργία.
1.) Για την δημιουργία του ψηφιακού έργου δανείζομαι την φράση “Ὑπνοβάτες, περπατᾶμε στήν ἅκρη τοῦ γκρεμοῦ μέσα στόν κόσμο τόν μικρό, ἀδιάφοροι γιά τόν κόσμο τόν ἀπέραντο καί τήν ἅβυσσό του.” Ειλικρινά ντρέπομαι που την εγκλωβίζω μέσα σε εισαγωγικά. Για την εκτέλεση καθοριστικό ρόλο έπαιξαν επιρροές από κυκλαδική τέχνη επιπρόσθετα η γραμματοσειρά Porson “Μεταφορά για PC μιας ιστορικής γραμματοσειράς με το όνομα του κλασικιστή μελετητή Richard Porson, πρωτοδημιουργήθηκε στο Cambridge. O Porson χρησιμοποίησε σαν υπόδειγμα για την δημιουργία της, χειρόγραφο απόσπασμα από την Μήδεια του Ευριπίδη. Η δημιουργία της ξεκίνησε το 1790 και ολοκληρώθηκε το 1808 λίγο μετά το θάνατό του.”
Στο Photoshop επιλέχτηκε μια βούρτσα που κατά κύριο σκοπό είχε να ανοίγετε με ένα συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μπορέσει να περιγράψει ένα άνθρωπο, άτακτα και χωρίς κανένα περιορισμό που μέχρι τώρα έχει διδαχθεί, ένα παιχνίδι στον χώρο και τον χρόνο ώστε να εξοικείωση των θεατή με την έννοια της διαφορετικότητας. Στο κέντρο ακριβώς της εικόνας βρίσκεται μια οριζόντια γραμμή ίση με το κεφάλι του ανθρώπου, υποδηλώνει ότι η σκέψη πρέπει να φθάσει τον άνθρωπο σε μια πλανητική σκέψη με καθοριστικό κανόνα το μέτρο.
2.) Οι φωτογραφίες που περιέχονται στην εργασία, σκοπό έχουν να απεικονίσουν την πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μέσο της ανισότητας στην τεχνίτη εποχή που ζούμε, ο σχολιασμός μου σχετίζετε σε ένα κείμενο με -ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που είναι το οικονομικό με αναφορές όπως αυτήν -αυτό που πρέπει επίμονα να ζητάμε, είναι η όσο γίνεται μεγαλύτερη μείωση της διαφοράς των πλουσίων και των φτωχών.
1 Κώστας Αξελός: Η εποχή και το ύπατο διακύβευμα, (Αθήνα, Νεφέλη 2002), 12
2 Κώστας Αξελός: Η εποχή και το ύπατο διακύβευμα, (Αθήνα, Νεφέλη 2002), 19