VAKALO ART & DESIGN
Μεταπτυχιακό οπτικής επικοινωνίας
Έρευνα Ιστορία/Θεωρία I

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΉ ΕΡΓΑΣΊΑ
Κανένας χάρτης δεν είναι αθώος. Συμφωνείτε;

ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ: 2015 – 2016
Σπουδαστής: Ιγνατίου Κωνσταντίνος
Καθηγητής: Γιώργος Σ. Βλάχος

Είναι κάποιες απόψεις και ιδέες που μου κινούν το ενδιαφέρον να ασχοληθώ.

Λήψη / Download

Αν τα περισσότερα ζώα αρκούνται να βρίσκουν το στόχο τους μέσα στο άμεσο περιβάλλον, ο άνθρωπος έχει προσθέσει τους λόγους να επιδιώκει μια πιο πλήρη και συστηματική γνώση του χώρου, που θα επεκτείνεται, αν είναι δυνατόν, μέχρι τα σύνορα του σύμπαντος.

Ο χώρος δεν τον ενδιαφέρει μόνο σαν το καταφύγιο ή σαν η τοποθεσία των πραγμάτων που μπορούν να λειτουργήσουν σαν χρήσιμα αντικείμενα η εμπόδια. Καθώς η διάθεση για αναζήτηση και γνώση έχει στην περίπτωσή του σε μεγάλο βαθμό χειραφετηθεί από την άμεση ανάγκη, χρειάζεται ένα πλαίσιο του κόσμου περισσότερο γενικό που θα διευκολύνει την λειτουργία της σκέψης του. Αν η κατάταξη των φαινομένων σε κατηγορίες είναι μια απαραίτητη διαδικασία για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της σκέψης, τότε μια γενικότερη αίσθηση του χώρου, μια κόσμο-εικόνα με σαφή διάταξη, ένας νοητός χάρτης όπου το κάθε τι μπορεί να βρει τη θέση του, είναι απαραίτητο στοιχείο της λογικής.
Ο χάρτης όπως τον γνωρίζουμε στην σημερινή εποχή είναι η οπτική απεικόνιση μιας περιοχής και των σχέσεων μεταξύ στοιχείων αυτής. Μπορεί να απεικονίζει την επιφάνεια της Γης ή κάποιο τμήμα της (ηπείρους, χώρες, νομούς κτλ.), Ή τμήμα της θάλασσας ή της ουράνιας σφαίρας. Ακόμα, την επιφάνεια της Σελήνης ή άλλου ουράνιου σώματος.
Πολλοί χάρτες είναι στατικοί, δισδιάστατοι και γεωμετρικά ακριβείς αναπαραστάσεις του τρισδιάστατου χώρου, ενώ άλλοι είναι δυναμικοί ή διαδραστικοί, ακόμα και τρισδιάστατοι. Η αποτύπωση γίνεται με ανάλογη σμίκρυνση, με καθορισμένη αναλογία που λέγεται κλίμακα χαρτού και σημειώνεται με το σύμβολο της διαίρεσης. Η κλίμακα αυτή αναγράφεται σε εμφανές μέρος πάνω στον χάρτη.

Οι χάρτες χωρίζονται σε κατηγορίες όπως κατά κύριο λόγο είναι οι πολιτικοί χάρτες και οι γεωφυσικοί χάρτες επιπρόσθετα υπάρχουν και ανάγλυφοι χάρτες, (συνηθέστερα γεωφυσικοί), αρχαιολογικοί χάρτες, εδαφολογικοί χάρτες, ιστορικοί χάρτες, γεωλογικοί χάρτες (απεικονίζουν τα πετρώματα και τους γεωλογικούς σχηματισμούς μιας περιοχής, συνήθως σε υπόβαθρο τοπογραφικού χάρτη) σεισμοτεκτονικοί χάρτες, μετεωρολογικοί χάρτες, ναυτικοί ή υδρογραφικοί χάρτες, στρατιωτικοί χάρτες (περιορισμένης χρήσης), θεματικοί χάρτες (π.χ. παραγωγής προϊόντων κ.ά.), χάρτες της ουράνιας σφαίρας, χάρτες κατανομής πληθυσμού. Επιπρόσθετα οι χάρτες μπορεί να μην αφορούν καθόλου γεωγραφικά στοιχεία, π.χ. οι χάρτες του DNA ή του ανθρώπινου εγκεφάλου.

ignatiou